„Жива Утопия“ е социално и икономическо пространство.

Целта ѝ е да бъде дигитално отражение на стремящите се към природосъобразен начин на живот организации, общности, личности и семейства.

“Жива Утопия” е насочена към:

През последните години ярко се наблюдава зараждането на безброй децентрализирани автономни общности (Д.А.О.)

.
Между 2017 и 2019 четири пъти се състоя форумът Д.А.О., чрез който осъзнахме нуждата от единна среда.
На кратко към момента „Жива Утопия“ ще се прояви като:

Карта

Карта с чувстващите се част от неформалната мрежа общности, организации, семейства и личности.

ВИЖ

Събития

Общ календар на събития организирани от регистрираните в “Жива Утопия”

ВИЖ

Продукти и услуги

Икономическо пространство, в което могат да предлагат само производители, които участват изцяло в производствения процес или личности, които предлагат услуги извършвани от тях самите.

ВИЖ

Форум

Социална мрежа за обсъждане и споделяне на наученото в живота

ВИЖ

Направи си сам

Среда за споделяне на знания, умения и опит. За да виждиш как се прави или да покажеш как си го направил.

ВИЖ

Проекти

Идейни предложения на членовете в “Жива Утопия”, които получават възможност, чрез конкурс да бъдат финансирани от взаимоспомагателния фонд.

ВИЖ

Личности

Хора отдадени да споделят опита, знанията и времето си.

ВИЖ

Колективната потребност ни вдъхнови да създадем мрежата “Жива Утопия”,

в която виждаме естествено продължение на дългогодишно изградените взаимоотношения.
Самата тя е неформална и затова няма фиксирано начало, основоположници и крайна точка, към която да е насочена.
Основата ѝ лежи върху самосъзнание, крепящо се от човешки ценности и стремежа да се допринася.

Регистрирай се

Фонд

Създадохме фонд, който се финансира от дарители и членове с членски внос (108 лева на година). Всички събрани средства ще бъдат използвани за финансиране на проекти в „Жива Утопия“ и поддържането на платформата.

Стани член

Проекти

Целта на фонда е всички членове в „Жива Утопия“ да могат да кандидатстват и получат финансиране с ясен произход на средствата. По този начин вярваме, че ще се зароди взаимноспомагателна каса от общността, подпомагаща самата общност.
Основните критерии, по които фондът ще подбира кандидат-проектите, е те да допринасят за развитието на споделена икономика, социално предприемачество, екологично земеделие , строителство с естествени материали, неформално образование, енергийна ефективност и иновации.

Разгледай проектите

Подкрепи ни

Кампании за подкрепа на платоформата.

Актуализация на основния модул

0€ of 130€ raised
Приятели, тази кампания е за събиране на средства по актуализация на основният модул, който управлява повечето от публикациите, като места, събития, личности и други. Разработчиците са направили този модул да се ползва на принципа абонамент и това е най-ниската възможност. Имат 4, 6 и 12 месечни абонаменти. При покупка на абонамент получаваме последна актуална версия и платена поддръжка, за определения период според абонамента. Когато се съберат средствата ще подновим абонамента за 4 месеца и така ще актуализираме модула до последна версия.

Дарители:

Избертете сума

Лични данни

Общо: 10€

Поддръжка на платформата за 2020 година

18€ of 1 900€ raised
Искаме да съхраним платформата да бъде безплатна за всички, които публикуват информация в нея. Въпреки това тя има нужда от администриране. На този етап предвиждаме администратора да отделя всеки ден по 1 час, за да проверява публикациите и други движения в платформата. Като сме определили месечно възнаграждение в размер на 300 лв. за поддръжка и 200 лв. на годишна база за хостинга.

Дарители:

Anonymous User

Анонимен

18€ 02/06/2020

Избертете сума

Лични данни

Общо: 10€

Последни новини

Новости около мрежата.

След срещата във Владая

Здравейте приятели, благодарим на всички, които присъстваха на срещата във Владая. Виждаме, че вече много от вас станаха активни с регистрации в платформата, което ни радва. Надявам се успяхме да[…]

Read more

Какво е „Жива утопия“?

„Жива утопия“ е социално и икономическо пространство. Целта и е да бъде дигитално отражение на общността на стремящите се към природосъобразен начин на живот организации, общности, личности и семейства в[…]

Read more

Пишете ни

Ако имате въпроси относно мрежата моля, пишете ни.

Десетки примери показват, че запознанствата и опита, придобити в подобна среда, с времето разширяват мирогледа. Проявилите любопитство към селския туризъм и природосъобразния начин на живот се превръщат в пътуващи добротворци, търсещи своето място извън града. И така до момента, в който разберат, че могат да създават реалност спрямо вътрешните си разбирания. Тогава те се заселват в старата си фамилна къща на село или придобиват имот извън населено място. После регистрират дома си в „Жива Утопия” и се превръщат във вдъхновение за други търсачи на преживявания.

Всеки регистриран в „Жива Утопия” и платил членски внос може да кандидатства за финансиране към фонд „Жива Утопия”. Средствата се разпределят след гласуване. Всеки кандидатствал има право на един глас, като трябва да гласува за проект, различен от своя.