Умничета @ WakeЪп! 2016

За нас:

Център за ранно развитие „Умничета“ е обучителен център, който предлага, освен стандартните курсове, нетрадиционни обучителни методи (Методът на д-р Лозанов, на Мария Монтесори, Глен Доман) за най-ранния период на развитие, подпомагащи изграждането на самоуважение, увереност, преминаването от зависимост към независимост и раждането на интереса към ученето.

С уважение и благодарност към природата – пътят към по-доброто бъдеще за децата ни

Големи възможности за естетическо възпитание дават срещите на детето с природата. Да бъде то закърмено с уважение към хората, към животните и чудесата на природата – това е дълг на всеки един от нас. Няма човек, на когото да е безразлично в каква среда растат децата му.

Ако наистина искаме по-добро бъдеще за децата ни, трябва да се научим да уважаваме света около нас такъв, какъвто е… Може би първо трябва да разберем, че този свят е дом на всички – хора, растения и животни, с цялото им разнообразие, красота и величие… и всеки има право да живее в него спокойно и щастливо. И когато го разберем, да научим и децата си на това! Началото се поставя в мига, в който то започне да различава особеностите на външния вид на животните и птиците, звуците, които издават те и зададе първия си въпрос за заобикалящия го свят.

Умничета @ Wake Ъп! 2016

Тригодишното дете може да бъде привлечено към грижите за домашните цветя – то с удоволствие ще помогне да почистим изсъхналите листенца, да ги полеем, да отскубнем случаен бурен. На разходка в парка да занесем коричка хляб, за да нахрани врабчетата. Нека покажем на детето различните дървета, а то да донесе по едно листо от всяко. Така ще възпитаме грижовно отношение към природата, а всяка разходка ще предизвиква у детето радостно удивление и първите естетически преживявания. На тази възраст няма нужда от подканяне да се движи активно – то и само изявява желание да тича, да се крие в храстите и да се търкаля по тревата или в снега.

Децата на 4 – 5 години задават много въпроси за природата. Вниманието им се задържа по-дълго и могат да правят прости връзки между наблюдаваните от тях явления. В тази възраст те вече знаят, че на растенията са нужни топлина, вода и слънце, за да растат. Както и на самите тях, разбира се. На тази възраст децата с ентусиазъм изпълняват възложените от възрастните задачи. Престоят на чист въздух докато плевят лехата си или събират окапалите листа ще им се отрази добре както физически, така и емоционално.

Неорганизираните наглед игри в парка носят познавателни, здравни и социални ползи на децата. За тях е важно да играят навън, независимо на каква възраст са. В ерата на обездвижването и затлъстяването, ефектът върху общото здравословно състояние е безспорен. Не е за пренебрегване и фактът, че детето опознава света около себе си, развива креативност и самодисциплина (цветята го привличат, но не бива да се късат!). Социалните ползи са в посока сътрудничество и гъвкавост в общуването с групата играещи. В емоционален план игрите навън спомагат за намаляване на стреса и агресията и повишават усещането за щастие. Децата, прекарващи повече време на открито, стават по-умни, по-общителни и по-здрави от тези, които обичат тихите игри вкъщи. Чрез общуването с природата децата развиват още въображението и образното си мислене.

Общуването с природата и грижата за нея са нужни за възпитаване на позитивни чувства, задължителни за всеки човек. Способността да забележиш и да отделиш красивото се развива постепенно. Но ако развитието се извършва стихийно, без целенасочено влияние на семейството, то може да се забави доста, затова ние сме длъжни да насочваме естетическото възпитание на децата, за да не останат през целия си живот слепи и глухи към красотата в природата.

www.suznanie.org

 

Вашият коментар

 

Къде и кога ще се проведе Експеримент „Събуди се!“ 2024?

Експеримент „Събуди се!“ 2024 ще се проведе в на 18 километра от град Пловдив, в периода 2-ти – 7-ти юли 2024. Точното местоположение на събитието е GPS (на 300 метра от кукленския манастир Св.Св. Козма и Дамян.) – Място за безплатен паркинг.

Кога ще бъде отворен входът и до кога продължава събитието?

Експеримент „Събуди се!“ 2024 започва официално на 02.07 в 12:00 часа и приключва на 07.07 около 23:30 часа. Вратите на фестивала ще бъдат отворени ден преди началото на събитието – понеделник 01.07 след 13:00

Паркиране и паркинг?

Има обособен паркинг на 2,5 километра от зоната на събитието, където има неограничен брой паркоместа. От 02.07 до 07.07 , от 08:00 до 24:00 има организирани бусове, които постоянно извършват превоз на хора и багаж между фестивалната зона и паркинга на цена 2,50 левa на човек в посока.

Настаняване в населените места в района на събитието

Най-близките населени места, до събитието са:

град Пловдив – 18 км
село Брани поле – 9 км
село Белащица – 8 км
село Гълъбово – 6 км
село Брестник – 5 км
град Куклен – 3 км

This will close in 0 seconds

Билети и достъп до фестивала:

Какви видове билети има и от къде да мога да купя билет?

Информация за видовете билети, как и от къде може да закупите билет, ще откриете в секция БИЛЕТИ. Веднъж закупен билет той не може да бъде върнат, не може да бъде препродаден или презаверен за друго събитие.

Ако съм на фестивала, но нямам гривна или е изтекъл нейния срок?

При установяване на лице във фестивалната зона без гривна или с изтекла такава следва да заплати наказателен билет 85 лв.

Разрешено ли е да се влиза и излиза?

Многократното влизане и излизане е позволено с гривна за достъп.

Изисквания за влизане на територията на събитието

При влизане трябва да представите документ за самоличност и билет за събитието. При влизането на ненавършили 18 години е задължително присъствието на родител с редовен билет или пълномощно.

Гривни за достъп

При първоначалното ви влизане в зоната на фестивала, срещу представяне и чекиране на билета на входа, ще ви бъде поставена гривна, която занапред ще бъде вашето средство за достъп до зоната на фестивала.

ВАЖНО! Поставянето на гривна е задължително. Не се допуска влизане в зоната на фестивала без гривна.
Веднъж поставена гривна не може да бъде предоставена на друг!

Пазете гривната до края на фестивала! Гривната трябва да бъде на ръката ви до окончателното напускане на фестивалната зона в последния ден от вашето посещение. Гривните са с висока степен на издръжливост, устойчиви на влага и достатъчно компактни, така че да не смущават ежедневните ви дейности.

Не премахвайте, откопчавайте, разрязвайте и лепете гривните! Състоянието на гривните ще бъде стриктно следено от служителите на входа и охраната в зоната на фестивала. При забелязване на посетител без гривна в зоната на фестивала ще последва незабавното му извеждане извън фестивала. На фестивала няма да бъдат допускани посетители с установено от служителите на входа нарушение на цялостта на гривната или какъвто и да е злонамерен опит за манипулация.

Достъп за лица до 18г.

Лица до 18 години влизат безплатно, само ако са придружавани от родител с редовен билет или с пълномощно.

Достъп за хора с увреждания

Положихме усилия, за да направим Експеримент „Събуди се!“ достъпен за хора с увреждания.

Всички хора в неравностойно положение с ТЕЛК над 49% влизат на събитието безплатно заедно с двама придружители по желание.
Непосредствено до входа на фестивала има възможност за достъп на автомобили, превозващи хора с увреждания. Ако разполагате с автомобил, превозващ хора с увреждания и разполагащ с отличителен стикер за това ви молим да се свържете с организаторите за съдействие и осигуряване на достъп до възможно най-близко разстояние до входа.

Всички хора с онкологични заболявания влизат на събитието безплатно след представяне на медицински документ.
При нужда от допълнително съдействие, не се колебайте да се свържете с нас!

Достъп за пенсионери

Хората в пенсионна възраст влизат с 50% отстъпка от входната такса срещу представяне на копие от документ доказващ, че са пенсионери.

This will close in 0 seconds