Събития

2011 WakeЪп! Open Your Mind

2012 „Immortal Traditions“

2012 „Мистериите на Странджа“

2012 „Пътят на Орфей“

2013 “Празникът на Слънцето“

2014 „Обратно към Корените“

2015 WakeЪп! България

2016 WakeЪп! България „ЕДИНеНИЕ“

2017 WakeЪп! Експеримент №7 „Д.А.О.“

2018 “Събуди се” Експеримент №∞

2019 “Събуди се” Експеримент №9

2021 “Събуди се” Експеримент №11

2022 “Събуди се” Експеримент №12

2023 “Събуди се” Експеримент №13

Положението е такова, че буквално стоя и ви пиша от един хамак, разпънат между два бора в една горичка. Тук съм от десет дни и не искам да си тръгвам. Ако си мислите, че в скута ми стои лаптоп сте в грешка. Компютри няма, телефоните губят обхват, а интернет…за какво ни е интернет, ние си говорим!

Вместо това в скута ми стои започнатата книга, съвсем аналогова и миришеща на печатница, леко измачкана от разнасянето в раница. Върху нея е тетрадката от осемдесет листа, вестникарска хартия и химикалче пишещо в черно. Тук трябва да отбележа, че днес пиша с химикал, а не с молив, както обикновено. Принципно споделям мнението на Георги Господинов “ Пиша с молив, защото химикалът е твърде категоричен.“ Въпросът тук е, че аз искам да бъда категорична в тази си публикация и няма какво да задрасквам или трия.

Сещате ли се всички реалитите тип „Сървайвър“ или „Фермата“. Група хора живеещи заедно с определени задачи в нетрадиционна за урбанизираното ни общество среда. Тук където съм е нещо подобно, само че истинско. Няма камери, грим, сценарии и интрига, която някой да наблюдава. Тук има една общност от хора, които живеем, храним се, работим и се забавляваме заедно. Бродим боси по земята, къпем се на водопадчето и спим под звездите, алармата за събуждане е изгревът. Всъщност ние не сме тук просто за да „бичим айляк“. Докато се радвахме на описаните горе благини ние строяхме, преживяхме и сега разглобихме един фестивал. Работим с усмивка, ведра дума и уважение към другия, защото не работим за пари, ние сме доброволци. Интересното тук е, че си доброволец само първия ден. После ставаш част от семейството. „Събуди се!“ семейството.

В чиято кухня храната е дар. Сипваш си всичко в една купа, за да има купи за всички и пак е вкусно. Вкусно е, защото някой се е постарал да сготви, защото цял ден си бачкал, ковал си тоалетни и барове, мъкнал си чували със сено, набивал си колове за „уличното“ осветление по безкрайните поляни или си прекарал деня в кухнята, готвейки за тридесет души, закуска, обяд и вечеря. Тук бирата винаги е сладка, било то и малко топла. Ракийката и мастиката са първи приятели вечер, а дрънчащите заровете на таблата са подкрепени от добрия хумор на дружината.

Сутрин се будя в хамака и с едно око наблюдавам изгрева. Тук е момента да реша дали ще стана или ще полежа още малко…да кажем до осем, защото задачите чакат, а хладнината на утринта те подканя да се разходиш. Ако си спал в горичката и искаш да се изкъпеш на водопадчето то това си е наистина разходка. Обаче няма как да я пропуснеш, защото да се облееш с ледената речна вода и то със силата на струята, която ти се предоставя е най-освежаващото и разбуждащо нещо на този свят… Съжалявам за любителите на кафето, но е така. Е, не че не пием кафе след това, но мисля че ме разбрахте!

Опитвам се да формулирам мислите си и да споделя емоциите в мен, да разбера какво точно искам да ви кажа, но е трудно, просто защото преживяното и изпитаното е невъзможно за дефиниране. Да се чувстваш свободен, жив и част от нещо. Да изпитваш пълно доверия към хората с които си, без дори да ги познаваш в онзи смисъл на думата. Да не мислиш, да не се съмняваш, да не поправяш и да не се бориш да доказваш е вълшебно. Просто да бъдеш, да си приет, да си простичко човек, да имаш две ръце и два крака, които да служат за нещо, без претенция, без его е приказно.

Експеримент „Събуди се!“ си е преживяване, за което стигнах до извода, че е пълно когато си част от създаването му, от семейството. Защото смисълът, които той носи се простира много над едни три дни, в които чилваш на хамак и слушаш музика.

От всичко това си тръгвам с нови приятели, с една идея малко по-ясна мисъл за света, в който искам да бъда и за себе си. Една малко по-спокойна душа, приемаща неразбориите без паника, влагаща търпение и желание в работата си. Намерила отговорите на различни въпроси и пораснала с поне сантиметър сърце.

Да ти се случи това, което се случи тук е преживяване и аз съм благодарна за всяко едно нещо. От босите разходки в трънаците в търсене на най-вкусната джанка, до ваденето на забитите неща от ходилата. За споделените вечери под небето, когато сънят вече напира, но с поглед забит в звездите искаш да споделиш още една-две приказки. За всяка изпята песен, искрица жар и литри пролят пот в тамаскала. За вълшебните горски пътеки осеяни със свещици. Да, да и за комарите изяли тялото ми. За жестокият тен на сандали от ден втори, за всяко пропуснато хранене, понеже съм била унесена в работа. За това, че напълно забравих света, че нямах идея къде ми е телефона с дни. Утопия, в която съществува само тук и сега. Да бъдеш част от преживяването на семейството, да градиш, да се смееш и тъжиш е нещо, което няма да мога да опиша, никога. Защото само, които е бил знае! Но мили хора, забърквайте се, казвайте „Да“ когато е абсурдно и страшно, после танцувайте над себе си, без значение положението ви, защото и да е лошо пак е добре! Благодаря, благодаря, благодаря, на себе си, че преди време казах „Да“ .

източник – iloveourdreams.com

 

Къде и кога ще се проведе Експеримент „Събуди се!“ 2024?

Експеримент „Събуди се!“ 2024 ще се проведе в на 18 километра от град Пловдив, в периода 2-ти – 7-ти юли 2024. Точното местоположение на събитието е GPS (на 300 метра от кукленския манастир Св.Св. Козма и Дамян.) – Място за безплатен паркинг.

Кога ще бъде отворен входът и до кога продължава събитието?

Експеримент „Събуди се!“ 2024 започва официално на 02.07 в 12:00 часа и приключва на 07.07 около 23:30 часа. Вратите на фестивала ще бъдат отворени ден преди началото на събитието – понеделник 01.07 след 13:00

Паркиране и паркинг?

Има обособен паркинг на 2,5 километра от зоната на събитието, където има неограничен брой паркоместа. От 02.07 до 07.07 , от 08:00 до 24:00 има организирани бусове, които постоянно извършват превоз на хора и багаж между фестивалната зона и паркинга на цена 2,50 левa на човек в посока.

Настаняване в населените места в района на събитието

Най-близките населени места, до събитието са:

град Пловдив – 18 км
село Брани поле – 9 км
село Белащица – 8 км
село Гълъбово – 6 км
село Брестник – 5 км
град Куклен – 3 км

This will close in 0 seconds

Билети и достъп до фестивала:

Какви видове билети има и от къде да мога да купя билет?

Информация за видовете билети, как и от къде може да закупите билет, ще откриете в секция БИЛЕТИ. Веднъж закупен билет той не може да бъде върнат, не може да бъде препродаден или презаверен за друго събитие.

Ако съм на фестивала, но нямам гривна или е изтекъл нейния срок?

При установяване на лице във фестивалната зона без гривна или с изтекла такава следва да заплати наказателен билет 85 лв.

Разрешено ли е да се влиза и излиза?

Многократното влизане и излизане е позволено с гривна за достъп.

Изисквания за влизане на територията на събитието

При влизане трябва да представите документ за самоличност и билет за събитието. При влизането на ненавършили 18 години е задължително присъствието на родител с редовен билет или пълномощно.

Гривни за достъп

При първоначалното ви влизане в зоната на фестивала, срещу представяне и чекиране на билета на входа, ще ви бъде поставена гривна, която занапред ще бъде вашето средство за достъп до зоната на фестивала.

ВАЖНО! Поставянето на гривна е задължително. Не се допуска влизане в зоната на фестивала без гривна.
Веднъж поставена гривна не може да бъде предоставена на друг!

Пазете гривната до края на фестивала! Гривната трябва да бъде на ръката ви до окончателното напускане на фестивалната зона в последния ден от вашето посещение. Гривните са с висока степен на издръжливост, устойчиви на влага и достатъчно компактни, така че да не смущават ежедневните ви дейности.

Не премахвайте, откопчавайте, разрязвайте и лепете гривните! Състоянието на гривните ще бъде стриктно следено от служителите на входа и охраната в зоната на фестивала. При забелязване на посетител без гривна в зоната на фестивала ще последва незабавното му извеждане извън фестивала. На фестивала няма да бъдат допускани посетители с установено от служителите на входа нарушение на цялостта на гривната или какъвто и да е злонамерен опит за манипулация.

Достъп за лица до 18г.

Лица до 18 години влизат безплатно, само ако са придружавани от родител с редовен билет или с пълномощно.

Достъп за хора с увреждания

Положихме усилия, за да направим Експеримент „Събуди се!“ достъпен за хора с увреждания.

Всички хора в неравностойно положение с ТЕЛК над 49% влизат на събитието безплатно заедно с двама придружители по желание.
Непосредствено до входа на фестивала има възможност за достъп на автомобили, превозващи хора с увреждания. Ако разполагате с автомобил, превозващ хора с увреждания и разполагащ с отличителен стикер за това ви молим да се свържете с организаторите за съдействие и осигуряване на достъп до възможно най-близко разстояние до входа.

Всички хора с онкологични заболявания влизат на събитието безплатно след представяне на медицински документ.
При нужда от допълнително съдействие, не се колебайте да се свържете с нас!

Достъп за пенсионери

Хората в пенсионна възраст влизат с 50% отстъпка от входната такса срещу представяне на копие от документ доказващ, че са пенсионери.

This will close in 0 seconds