Детски кът

Малки Зелени Изследователи – “Основни ползи от контакта с дивата природа са:
• Любознателност
• Креативност
• Природолюбие и опазване на околната среда
• Вяра в себе си
• Поемане на риск
• Работа в екип
• Свобода
• Свят различен от света на възрастните
• Развиване на чувство за отговорност и отношение към околните и природата
По време на фестивала Събуди се ще се потопим във вълшебният свят на гората. Ще изследваме, ще се ориентираме, ще търсим съкровища и ще творим с природни материали.

Илиана Митова е родител обърнат към неформалното образование и активен природолюбител и пътешественик, посветен на връзката на децата и възрастните с природата. Преминала е през обучения за ранно детско развитие и учене чрез преживяване. Участва в изграждането на първия по рода си Валдорф център за ранно детско развитие в гр. Смолян.
Сертифициран инструктор по методите на ученето чрез преживяване към университета в Касел, Германия.
Създател на блога Малки Зелени Изследователи

*Сесиите са подходящи за деца между 3-12г ( малките деца 3-6 е желателно да са с родител) Групите са отворени за до 10 деца.

Илиана Митова – „Малки Зелени Изследователи“ е училище сред природата, което цели да подпомогне личностното развитие на децата, изграждането им като отделни индивиди и развитието на уменинието да работят в група. Следвайки идеята за образование, в центъра на което е детето и вдъхновени от философията на Рудолф Щайнер, методите на Шарлот Мейсън и преживелищната педагогика, ние целим да създадем трайна вазимовръзка между децата и природата.
Училището сред природта не се ограничава единстено със събирането на знания, то помага на участващите в него да се развиват социално, емоционално, духовно, физически и интелектуално. Създава безопасна, неосъждаща възпитателна среда за учащите, предоставяща възможност да изпробват различни неща и да поемат рискове. Училището сред природата вдъхновява дълбока и смислена връзка със света и разбиране за това как учащият се вписва в него.
Възрастните, които участват в сесиите, са единствено фасилитатори на дейностите в природното училище, те не са учители.


Вълнено килимче – За вълната – от малките нишки, през багренето и дарачетенето (сресването) й до меките гранки, които се превръщат в килим. Кое помага на късите вълнени косъмчета да се заплетат едно за друго и колко време отнема за изработването на различните творби? Забавлението, през различните игри, до превръщането на вълната в килим. Заедно ❤

Йовка Христова е арт терапевт и специален педагог. Основател на „Работилничка за чудеса“ като пространство за срещи и приложни занимания за деца и младежи с увреждания. Автор на книгата „Вълнени истории“. Организатор на кооперативна зеленчукова градина за деца с увреждания, техните семейства и приятели.


“Приказки по ноти” – игри с пръсти и жестове – Игрите с пръсти и жестове /стихове, приказки, песни/ имат своето безспорно място в израстването на детето като педагогическо средство за учене, възпитание и забавление. Текстовете отговарят на движенията и резултатът е това, наричано съвременната педагогика – многосетивно обучение. Лесни за разбиране, те по непринуден начин учат детето за живота и бита, за животни и природни явления, за обкръжаващия ни свят. Използвайки вродената способност на детето да имитира, то бива стимулирано в своето емоционално и психическо израстване, защото в достъпна за него форма получава подтик и образец за развитие на говора и мисленето. Развиват моториката и говора, стимулиране на вниманието и съобразителността му, като го учат да импровизира и активизират творческото му въображение. Чрез тези игри възрастните имат възможност да установят емоционален контакт с детето, като му говорят и играят с него. Игрите развиват умението за слушане, четене на по-късен етап и надграждат въображението.

Светът на “”Приказки по ноти”” е пъстър, вълшебен и неочакван. Ние също сме откриватели в него. При нас ще намерите авторска музика, театър, Светлинен театър, Аудио Приказки по ноти, Видеотека – Игри с пръсти и жестове. Всички те са адресирани към чувствата, въображението и развитието на емоционалната интелигентност на децата. Колко е важно да възприемат мелодичността на езика, красивите думи, добрите постъпки! Докато растат светът на приказките и музиката помага не само да осмислят вътрешните си преживявания, но и да опознаят външния свят.
Нота след нота, дума след дума, бод след бод ние тъчем летящото килимче, на което пътешестваме с децата в света на музиката и фантазията.
Цвета Мишкова е създател и автор в „Приказки по ноти“ – артист, музикант, автор на песни и сценарии, актьор, а в сферата на приложните дейности – Цветоплети.
Григор Мишков – тонрежисьор, човекът зад кадър и владетелят на басовите честоти в музиката на Приказки по ноти.


Йога за деца – Ползите от йога за деца са най-разнообразни – свързани са с подобряване на физическото състояние и гъвкавост на тялото, повишаване на имунитета, подобряване на емоционалното състояние, подобряване концентрацията и баланса, разширява знанията за околната среда – природата и животните, учи на състрадание, уважение, любов и благодарност.

Мартина Алексиева, позната сред децата като Пипи – сертифициран инструктор по йога за деца. Води занимания за деца на различна възраст и разказва за детската йога, като за едно вълшебно приключение.


Събуди героя в себе си! – Психодрама за деца и родители – В рамките на час и половина, с помощта на своите любими супергерои и истории, малките приключенци ще имат възможността да сътворят своя приказка и да я изиграят. Използвайки психодраматичния метод и ролевата игра децата ще имат възможност да се докоснат до своите вътрешни сили, да усетят, че групата може да ги чуе и че те имат влияние в нея и да изградят увереност за спокойно себеизразяване. Играта развива спонтанността и креативността на детето, които му помагат за по-лесно общуване и справяне с трудности.
Психодрама за деца е създаден от А. Ахингер и У. Хол. Методът е много близък до разбирането на децата, защото работи с техния символен свят и всичко се случва през играта. В процеса на влизането и взаимодействието през ролите децата имат възможност спокойно да експериментират различни поведения, което допринася за развитието на емоционална стабилност. Ролята на водещия (терапевта) е да озвучава чувствата и емоциите и да запознава децата с тях; да насочва децата към различни решения на даден конфликт в рамките на създадения сюжет.
Борислава Петрова, детски психодраматерапевт, с обширен опит в работата с деца в различни образователни форми. Създател на ИГРОмение, водещ на групи за социални умения и емоционално развитие на деца, терапевтични групи за деца, групи за тийнейджъри и групи за родители.
“Шарена работилничка за детски усмивки” (бижута от хартиени мъниста) – В “Шарена работилничка за детски усмивки”, ще правим цветни хартиени мъниста- колиета, гривни и пръстени. Предимствата са много – Еко мъниста, които са биоразградими, красиви накити и най-важното създават детски усмивки! –

Татяна Гърдева – Казвам се Татяна и обичам да правя децата щастливи!
Занимавам се с деца откакто се помня.
Участвала съм доброволно с различни видове детски работилнички на фестивали и рожденни дни.


Горски Експериментариум с Фондация “Корен” – В “Горски Експериментариум“ опознаваме природните закони, чрез вроденото ни любопитство и нужда от взаимодействие с околната среда. Търсим, изследваме, конструираме и претворяваме природните елементи на средата, изучавайки техните свойства и функции в общата екосистема.
Заниманията са подходящи за деца над 7 г. Деца под 7 г. възраст също могат да участват, но с възрастен придружител, който да ги подпомага.

Мадлен Зашева, Габриела Димитрова и Анастасия Пителкова
Фондация “КОРЕН” споделя мисията да намира място на природата в градовете и да допринася за развитието на нова устойчива култура в България и на глобално ниво.
Дейностите ни се стремят да разработват, утвърждават, развиват и реализират различни стратегии, модели и технологии за устойчиво развитие в областите на земеделието, образованието и културата, фокусирайки общественото внимание върху Почвата – основна среда на живот и източник на жизнени ресурси за всички човешки отрасли.
Компостирането за нас е мощен инструмент, с който адресираме ключови обществени проблеми, които имат своето измерение на локално и международно ниво.

Работилница за свещи от пчелен восък – С вдъхновяваща работилница за свещи от пчелен восък Прогресивно училище 2 Варна взима участие в тазгодишното издание на WakeUp. Малки и големи ще имат възможност да участват в работилницата – играейки, забавлявайки се и усещайки предимствата от ученето чрез преживяване – водещ принцип, обединяващ прогресивните учители, ученици и родители.

Деца от всички възрасти ще могат да сътворят своя лична свещ от пчелен восък, вплитайки светлина, порив за много знания и медени емоции!

Яна Овчеларова от Прогресивно училище 2 Варна – – Прогресивното училище е носител на мисията за трансформация на образователната система в страната чрез нов модел училища, основани на общностен принцип.То е лицензирано едновременно по МОН и IB (International Baccalaureate) – световно-призната образователна програма, която подготвя учениците за активно участие в глобалното общество, възпитава положително отношение към придобиването на знания и развива ученика физически, интелектуално, емоционално и морално.


Направи си Дървена кукла с “Майсторче” – Първата кукличка се появи на 26.08.2019г.
Имах някакви дървени летвички в работилничката, а Юли се чудеше в кой екран да
насочи вниманието си…което много ме натъжи и ядоса същевременно.
Бях виждала в Пинтерест играчки от дърво и си казах:
-Защо да не си направим и ние дървена играчка?!
Юли посрещна идеята с ентусиазъм и така се захванахме да изградим наш
вариант на дървена кукличка тип робот.
Процесът се оказа толкова увлекателен, нарязах елементи за глава, тяло, крачета
и ръчички. Огледах се наоколо, за нещо с което да ги свържем и ето, че кутия с
метални кукички се появи пред
погледа ми. Пробих дупчици с малка дремел машина и започнахме да навиваме
кукичките към всяка една част на вече оформящото се човече. Наложи се да
ползваме клещи за да свържем всички
елементи.
За детските ръчички беше трудно на моменти, но с малко помощ от мама, нещата
се получиха.
Вече имахме дървена кукличка! Но ни се стори, че може и още дейности да
упражним върху нея, та се започна…пробихме дупки за уши (болтчета),
нарисувахме костюмче с моливи и боички,
залепихме очички от гайки и мъниста, нарязахме малко прежда и с помощта на
кука за плетене я превърнахме в коса, сложихме и една дълга връзка, че да може
да си я носи на вратлето- детето и…
играта започна!
Ако искате да изживеете и вие всички тези емоции, можете да се запишете за
участие в някоя от организираните работилинички на фестивал „Субуди се“.” – Уляна – –

Здравейте, казвам се Уляна, на кратко Уля.
През годините изучавах интериорен дизайн, сценография, работа с различни материали,
техники, машини, инструменти и изобщо всичко свързано с дизайн в различните му форми.
Обичам да пресъздавам уникални проекти вдъхновени от Pinterest, както и свои авторски!
Имам си малка работилничка в която мога да експериментирам с наученото до момента.
Точно там се роди и проектът „Майсторче“.
Заповадайте на работилничка за кукли на тазгодишния фестивал „Събуди се“, над село куклен.

 

Вашият коментар

 

Къде и кога ще се проведе Експеримент „Събуди се!“ 2024?

Експеримент „Събуди се!“ 2024 ще се проведе в на 18 километра от град Пловдив, в периода 2-ти – 7-ти юли 2024. Точното местоположение на събитието е GPS (на 300 метра от кукленския манастир Св.Св. Козма и Дамян.) – Място за безплатен паркинг.

Кога ще бъде отворен входът и до кога продължава събитието?

Експеримент „Събуди се!“ 2024 започва официално на 02.07 в 12:00 часа и приключва на 07.07 около 23:30 часа. Вратите на фестивала ще бъдат отворени ден преди началото на събитието – понеделник 01.07 след 13:00

Паркиране и паркинг?

Има обособен паркинг на 2,5 километра от зоната на събитието, където има неограничен брой паркоместа. От 02.07 до 07.07 , от 08:00 до 24:00 има организирани бусове, които постоянно извършват превоз на хора и багаж между фестивалната зона и паркинга на цена 2,50 левa на човек в посока.

Настаняване в населените места в района на събитието

Най-близките населени места, до събитието са:

град Пловдив – 18 км
село Брани поле – 9 км
село Белащица – 8 км
село Гълъбово – 6 км
село Брестник – 5 км
град Куклен – 3 км

This will close in 0 seconds

Билети и достъп до фестивала:

Какви видове билети има и от къде да мога да купя билет?

Информация за видовете билети, как и от къде може да закупите билет, ще откриете в секция БИЛЕТИ. Веднъж закупен билет той не може да бъде върнат, не може да бъде препродаден или презаверен за друго събитие.

Ако съм на фестивала, но нямам гривна или е изтекъл нейния срок?

При установяване на лице във фестивалната зона без гривна или с изтекла такава следва да заплати наказателен билет 85 лв.

Разрешено ли е да се влиза и излиза?

Многократното влизане и излизане е позволено с гривна за достъп.

Изисквания за влизане на територията на събитието

При влизане трябва да представите документ за самоличност и билет за събитието. При влизането на ненавършили 18 години е задължително присъствието на родител с редовен билет или пълномощно.

Гривни за достъп

При първоначалното ви влизане в зоната на фестивала, срещу представяне и чекиране на билета на входа, ще ви бъде поставена гривна, която занапред ще бъде вашето средство за достъп до зоната на фестивала.

ВАЖНО! Поставянето на гривна е задължително. Не се допуска влизане в зоната на фестивала без гривна.
Веднъж поставена гривна не може да бъде предоставена на друг!

Пазете гривната до края на фестивала! Гривната трябва да бъде на ръката ви до окончателното напускане на фестивалната зона в последния ден от вашето посещение. Гривните са с висока степен на издръжливост, устойчиви на влага и достатъчно компактни, така че да не смущават ежедневните ви дейности.

Не премахвайте, откопчавайте, разрязвайте и лепете гривните! Състоянието на гривните ще бъде стриктно следено от служителите на входа и охраната в зоната на фестивала. При забелязване на посетител без гривна в зоната на фестивала ще последва незабавното му извеждане извън фестивала. На фестивала няма да бъдат допускани посетители с установено от служителите на входа нарушение на цялостта на гривната или какъвто и да е злонамерен опит за манипулация.

Достъп за лица до 18г.

Лица до 18 години влизат безплатно, само ако са придружавани от родител с редовен билет или с пълномощно.

Достъп за хора с увреждания

Положихме усилия, за да направим Експеримент „Събуди се!“ достъпен за хора с увреждания.

Всички хора в неравностойно положение с ТЕЛК над 49% влизат на събитието безплатно заедно с двама придружители по желание.
Непосредствено до входа на фестивала има възможност за достъп на автомобили, превозващи хора с увреждания. Ако разполагате с автомобил, превозващ хора с увреждания и разполагащ с отличителен стикер за това ви молим да се свържете с организаторите за съдействие и осигуряване на достъп до възможно най-близко разстояние до входа.

Всички хора с онкологични заболявания влизат на събитието безплатно след представяне на медицински документ.
При нужда от допълнително съдействие, не се колебайте да се свържете с нас!

Достъп за пенсионери

Хората в пенсионна възраст влизат с 50% отстъпка от входната такса срещу представяне на копие от документ доказващ, че са пенсионери.

This will close in 0 seconds