Образование и Възпитание

Игри с пръсти и жестове – Игрите с пръсти и жестове /стихове, приказки, песни/ имат своето безспорно място в израстването на детето като педагогическо средство за учене, възпитание и забавление. Текстовете отговарят на движенията и резултатът е това, наричано съвременната педагогика – многосетивно обучение. Лесни за разбиране, те по непринуден начин учат детето за живота и бита, за животни и природни явления, за обкръжаващия ни свят. Използвайки вродената способност на детето да имитира, то бива стимулирано в своето емоционално и психическо израстване, защото в достъпна за него форма получава подтик и образец за развитие на говора и мисленето. Развиват моториката и говора, стимулиране на вниманието и съобразителността му, като го учат да импровизира и активизират творческото му въображение. Чрез тези игри възрастните имат възможност да установят емоционален контакт с детето, като му говорят и играят с него. Игрите развиват умението за слушане, четене на по-късен етап и надграждат въображението.
Докосването на играта/ Образователна психомоторна работилница

Цвета Мишкова, Григор МишковСветът на „Приказки по ноти“ е пъстър, вълшебен и неочакван. Ние също сме откриватели в него. При нас ще намерите авторска музика, театър, Светлинен театър, Аудио Приказки по ноти, Видеотека – Игри с пръсти и жестове. Всички те са адресирани към чувствата, въображението и развитието на емоционалната интелигентност на децата. Колко е важно да възприемат мелодичността на езика, красивите думи, добрите постъпки! Докато растат светът на приказките и музиката помага не само да осмислят вътрешните си преживявания, но и да опознаят външния свят.
Нота след нота, дума след дума, бод след бод ние тъчем летящото килимче, на което пътешестваме с децата в света на музиката и фантазията.
Цвета Мишкова е създател и автор в „Приказки по ноти“ – артист, музикант, автор на песни и сценарии, актьор, а в сферата на приложните дейности – Цветоплети.
Григор Мишков – тонрежисьор, човекът зад кадър и владетелят на басовите честоти в музиката на Приказки по ноти.


Играта предлага на децата възможност да се учат, да се включат в споделен опит, да изградят чувство за лична стойност, да изследват собствения си капацитет за творчество и да постигнат чувство за свързаност и принадлежност.
Образователната Психомоторика предлага възможности за учене и изграждане на компетенции от рода на:
– Кооперативност
– Взаимно доверие
– Работа в екип
– Съобразяване с границите – личните и на околните
– Съобразяване с ограниченията на другите
– Зачитане на силните страни на другите

В Европа образователната Психомоторика се прилага като рутинна практика в образователни институции (училища и детски градини) от педагози и възпитатели, които са достигнали до идеята, че движението и играта развиват и че възрастния може да има подкрепяща роля в този процес.

По време на работилницата ще Ви предложим образователни игри за деца до 10-12 години.

Ваня Дункова и Виолета Спирова

Ваня Дункова и Виолета Спирова са психомоторни специалисти от Българска асоциация за развитие на Психомоториката. Те практикуват в собствен център „Психомоторика за всички деца“ и са ангажирани с разпространението на знанието за Психомоториката във всички социални полета – педагогика, медицина, социална работа, терапевтична практика и др., с визия психомоторното (игрово) мислене да стане практика и метод на избор за всички деца на повече възможни места.


Възпитание с любов и правила – Възпитание…какво стои отвъд дълга ни да питаем нашите деца? Вълшебният свят на детството ни предизвиква да го разкрием и опознаем. Да го изследваме и да се впуснем в приключението на родителството с вяра, знания и много любов. Изкуството да възпитаваш е магия. Магия, която се нуждае от много любов, от много вяра и от не по-малко знание.
Възпитание…въз-питание, отвъд храната, задоволяването, насищането. Подхранване с любов. Захранване с вяра. И съхраняване на мъдрост.
Предизвикателството да си родител изисква от нас да открием тънката граница между любовта и свръхопеката, между ясните правила и налагането на лични възгледи, между нас и детето.
В Работилницата за Родители ще открием нашия път да бъдем любов, едновременно с това и опора за нашите деца. Да ги възпитаваме в свобода в едно с усещането за стабилност и дом.
Опознавайки света на детето, с по-голяма лекота можем да разпознаем къде е нуждата от граница. Кога и как да я поставим, в същото време да съхраним любовта, да запазим връзката между нас и детето.
Да бъдеш родител е призвание и в този ден ви призовавам да му се насладим и доверим.

Елица ДиамандиеваЕлица Диамандиева e докторант по педагогика, консултант-експерт по детско развитие и пълноценно общуване, педагог-методик в неформални организации за детска грижа.
Привърженик е на философията на д-р Мария Монтесори, последовател на д-р Томас Гордън, със сертификат за преминато обучение по системата му „Трениране на успешни учители“, а също и „Трениране на успешни родители“. Припознава Франсоаз Долто като първооткривател на детската вселена и Йеспер Юл като ценен семеен съветник.


С-Връзка между родител и дете – арт-експресивно ателие за двойка майка/татко и хлапе – Възрастните често забравят, че и децата са хора, а децата не се сещат, че и родителите са (били) деца 

Всеки има различно ниво на знания, опитност и преживявания. Когато присъстваме осъзнато и взаимодействаме отвъд ролите, преценките и обусловеностите си, се свързваме както със своята същност, така и с другия в дълбочина. Тази връзка същевременно ни освобождава и обогатява.

Поканата е за среща отвъд ролите родител и дете – за човешки същества, които взаимодействат в едно пространство на равенство като партньори.


С творчески предизвикателства и забавни игри всяка двойка ще има възможност да смени перспективата и да открие нови ценности, като:
– акцентира на творческия процес, а не на художествения продукт
– използва експeриментът и импровизацията за основен модел на работа
– подхрани личната себеувереност и връзка с околните чрез съ-творяване и работа в екип
– развива продуктивни и живи взаимоотношения чрез оценяване уникалните качества на другия
– изследва нови начини за взаимодействие

Лидия Кулекова – Като творец Лидия борави с различни художествени средства – снима, рисува, пише, играе театър, пее, танцува, моделира. Срещата с арт-терапията обединява интересите ѝ към изкуство, деца, природа, приключения, психология, духовно и личностно развитие.
В работата с деца и възрастни използва методи от експресивната арт-терапия и разнообразни практики, като ги съчетава с талантите и уменията си. Вплита ги в една основа като инструмент в личен подход, импровизирайки и осланяйки се на интуицията си.


От ръцете към сърцето – пътят на детската креативност –

Защо е важна играта с ръцете при децата
Ръцете и сетивата в ранна възраст
Творчество, фантазия, логика и мислене
Изобретателност и внимание.

Катина Цолова – начален учител. Докоснала се до света на Демократичното образование, Монтесори метод, Сугестопедия, Реджио Емилия подхода и други човеколюбиви пътеки, към детското развитие. От 10 години работи за промяната в образованието. Вярва, че няма един верен път в образованието както за децата така и за учителите.


Родителите, мечтата и детето през призмата на сугестопедията!
Практически клас за родители (и деца над 7г. възраст) + дискусия
– Как се случва лекотата на ученето?
С преживяване и разиграване на ролеви игри в демо урока, заедно ще се потопим в метода.
Как се работи с цялата личност в обучителния процес при различните възрасти?
Ще има дискусия за образованието, възпитанието, силата на внушенията и средата за разгръщане.

Елена Стойчева е сугестопедагог с английски език и създава студио ЗаЕдно през 2014г, където прави преживелищни обучения за разгръщане на вътрешния потенциал чрез методите: резервопедия, арт терапия, семейни констелации.
Обучава и учители по творческо преподаване.


Психодрама за родители – Родителите ще видят своите силни качества като родители и кои са силните качества на детето, какво могат да променят във взаимодействието с детето, за по-добро общуване.
В забързаното всекидневие ние възрастните искаме децата да изпълняват веднага нашите молби. Много често обаче това не се случва по начина, по който на нас ни се иска, защото децата също имат своята идея в главата и не се отзовават веднага, което води до комфликт и нажежаване на обстановката. В тези моменти забравяме, че всеки от нас има своите силни страни – и родителят, и детето. В хода на срещата чрез игрови и преживелищен метод на психодрамата всеки участник ще бъде поканен да влезе в обувките на своето дете, да усети то как се чувства и какво би му се искало възрастният да направи. След това ще разгледаме ресурсите на родителя и с новото знание ще потърсим различна реакция, ново действие.

Борислава Петрова, детски психодраматерапевт, с обширен опит в работата с деца в различни образователни форми. Създател на ИГРОмение, водещ на групи за социални умения и емоционално развитие на деца, терапевтични групи за деца, групи за тийнейджъри и групи за родители.

Програма 2022

Вашият коментар